梅コンシェルジュ「私のお気に入り」新緑が爽やかな季節にテラスで昼のみ♪

梅コンシェルジュ「私のお気に入り」新緑が爽やかな季節にテラスで昼のみ♪

皆さん、こんにちは。蝶矢鎌倉店の岡田です。

今年も梅、桜と花が咲き、木々に新芽が芽吹く季節となりましたね。

「始まり」を感じさせる季節、なんとなくワクワクしてきます。

今回ご紹介する「私のお気に入り」は

完熟南高梅×有機アガベシロップ×ブランデー」です。

完熟南高のフルーティで豊かな香りがしっかりと感じられ、たった1ヶ月でも3つの素材が調和し合い豊かな熟成感を感じられる組合せです。

樹上で完熟させた、とっておきの南高梅はまるで桃のよう

蝶矢で人気No.1の完熟南高は樹上で完熟させ桃のような甘やかな香りを放ち、店舗の梅体験でのご試飲の際もその香りに思わず声がもれるお客様が多くいらっしゃいます。

あんこに入れるひとつまみのお塩のように梅の味を引き立てる有機アガベシロップ

果実感あふれる完熟南高の風味を後味さっぱりとした甘さで引き立ててくれるのが有機アガベシロップです。

"アガベ"は和名を竜舌蘭(りゅうぜつらん)といい、テキーラの原料としても使われている、アロエに似た植物です。その葉を切り落とした球茎部を搾汁・加熱して作られるのがアガベシロップです。

私はメキシコで、テキーラを昔ながらの製法で作っている工房へ行ったことがあるのですが、窯で蒸したピニャ(葉を切り落とした球茎)を食べさせてもらったあの焼き芋のような味をアガベシロップの中にほんのりと感じます。

アガベシロップの持つこのほんのりとした風味は、あんこに入れるひとつまみのお塩のように、さらに梅の味を引き立ててくれています。

ソーダ割りで爽やかに。シードルで割ってテラスで昼飲み♪

このフルーティさを堪能していただくにはオーソドックスですがソーダ割り(梅酒とソーダを1:3)がおすすめです。

完熟南高の果実感が引き立つ爽やかなお味になります。

また、りんごジュースやアップルシードルを梅酒と同量加えてソーダで割るとさらに果汁感あふれるカクテルに。

新緑の爽やかなこの季節、お友達とランチプレートを囲んでテラスで昼飲み♪も楽しそうですよね。(ソーシャルディスタンシングとマスクはお忘れなく…)

ひと手間加えて大人のデザートに♪ 梅酒のグラニテ

梅酒とりんごジュースを1:3で混ぜ、冷凍庫で一晩凍らせるだけ^ ^、

ほのかに梅酒香る大人な味のグラニテの出来上がりです。ぜひお試しください!

 

Hello, everyone. This is Okada from the Choya Kamakura branch.

It's that time of year again, when the plum and cherry blossoms are in bloom and the trees are budding with new buds.

It's a season that reminds us of "beginnings," and it makes us feel excited.

This time, I would like to introduce my favorite combination of ripe Nanko-ume plums, organic agave syrup and brandy.

Nanko-ume ripened on the tree gives off a sweet aroma like peaches, which always fascinates our customers.

Organic agave syrup enhances the flavor of ripe Nanko plums with its fruity taste and light sweet aftertaste.

"Agave" is a plant similar to aloe, which is used as an ingredient in tequila. Agave syrup is made by pressing and heating the corm part of the plant.

I have been to a brewery  in Mexico where they make tequila the traditional way, and the agave syrup has a hint of that baked-potatoes-like taste of steamed piña (the corm part) that I got to taste there.

The slight flavor of agave syrup works like a pinch of salt added to red beans, which further enhances the taste of plums.

Brandy, which is made from grapes, goes well with plums, with its rich aroma adding a lot of depth to the taste.

You can feel the fruity and rich aroma of the fully ripe Nanko-ume plums, and even after only one month, the three ingredients harmonize very well. This is the combination of fully ripe Nanko-ume, organic agave syrup, and brandy.

The best way to enjoy this fruity flavor is to drink it with soda. It will give you a refreshing taste that brings out the flavor of the ripe Nanko-ume.

You can also add about the same amount of apple juice or apple cider to the plum wine and then add carbonated water to create a drink with a juicy taste.

If you want to make it a little bit fancier...

Mix plum wine and apple juice about 1:3 and put it into the freezer for about one night.

Scoop it out, serve it into a bowl, and there you have a "plum wine granita". Just mix and freeze, easy right?

 

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